منبع مسمومیت سالمونلا

منابع زیادی برای این مسمومیت وجود دارند. از جمله منابع سالمونلا این گوشت‌ها هستند:

گوشت پرندگان (مرغ، بوقلمون، اردک)
گوشت گاو و گوساله
گوشت خوک

۱. کود حیوانات آلوده
 شایع‌ترین راه گرفتن سالمونلا خوردن گوشت، تخم مرغ یا نوشیدن شیر آلوده است. علاوه بر این، مصرف میوه‌جات یا سبزیجاتی که در معرض کود حیوانات آلوده بوده اند نیز ممکن است باعث به وجود آمدن این بیماری شود. مدفوع حیوانات اغلب در کوددهی برای میوه‌ها و سبزیجات کاربرد دارد و این یعنی محصولاتی مانند کاهو، اسفناج یا توت فرنگی می‌تواند منبع سالمونلا در افراد باشد.

۲. آب آلوده
تولیدات می‌توانند از راه دیگری نیز آلوده شوند. اگرچه کود حیوانی می‌تواند یکی از عوامل آلودگی محصولات کشاورزی باشد اما آب آلوده به سالمونلا نیز می‌تواند بر کود به طور غیرمستقیم یا بر خاک به طور مستقیم اثرگذار باشد.

۳. پخت و پز
 اگر در خانه غذا درست می‌کنید، نحوه‌ی طبخ غذا توسط شما نیز می‌تواند یک عامل در ابتلا به مسمومیت باشد. اگر آب آلوده‌ی مرغ یا گوشت آلوده در تماس با سالاد کاهو یا اسفناج شما قرار بگیرد، ممکن است به مسمومیت سالمونلا مبتلا شوید.

۴. شستن دستها
 اگر به دستشویی بروید، اما دستانتان را به خوبی نشوئید ممکن است باکتری را دریافت کنید. اگر همچنین پوشک بچه را عوض کنید و فراموش کنید دستانتان را بشوئید هم ممکن است در تماس با عفونت سالمونلا قرار بگیرید.

۵. حیوانات خانگی
 برخی از حیوانات خانگی که ممکن است حامل این باکتری باشند عبارتند از:

* سگ‌ها
* گربه‌ها
* پرنده‌ها
* خزندگان

شما یا فرزندتان می‌توانید بدون اینکه بدانید مدفوع حیوان خانگیتان را که زیر موهایش پنهان است لمس کنید. اگر دستتان را نشوئید و آن را در دهان خود بگذارید، ممکن است آلوده شوید.


مسمومیت سالمونلا چقدر شایع است؟

مسمومیت سالمونلا، که اغلب به عنوان مسمومیت غذایی شناخته می‌شود، بسیار شایع است. در تمام دنیا، سالانه ده‌ها میلیون ابتلا به این مسمومیت گزارش می‌شود. اکثر مردم، بدون انجام درمان خاصی بهبود می‌یابند، اما برخی موارد شدید نیاز به بستری شدن وجود خواهد داشت. در موارد نادر نیز، این مسمومیت می‌تواند تهدیدی برای زندگی باشد.

این مسمومیت در تابستان‌ شایع‌تر از زمستان است. کودکان نیز بیشتر در معرض ابتلا به این مسمومیت هستند. علاوه بر این، افراد مسن، و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز بیش از سایرین در معرض خطر هستند.


علائم مسمومیت سالمونلا

بیشتر علائم این مسمومیت مربوط به شکم شما می‌شود:

* دل پیچه
* مدفوع خونی
* اسهال
* لرز
* تب
* سردرد
* حالت تهوع
* استفراغ

اگرچه بیشتر این علائم معمولا تا یک هفته بهبود می‌یابند، اما در برخی موارد ممکن است حتی چند ماه فرد را درگیر کند تا زمانی که فعالیت روده به حالت عادی بازگردد.


خطرات احتمالی

تعداد کمی از افراد که به عفونت سالمونلا مبتلا می‌شوند، درد مفاصل را تجربه می‌کنند. پزشکان این اختلال را آرتروز واکنشی می‌نامد که می‌تواند برای ماه‌ها به طول بیانجامد. این درد هنگام ادرار کردن بیشتر احساس شده  و باعث می‌شود چشمانتان ملتهب، دردناک یا خارشی شوند

کاهش آب بدن نیز یکی دیگر از مشکلات مربوط به این مسمومیت است چرا که شما به دلیل تکرر ادرار و اسهال، آب زیادی از دست خواهید داد. علائم کمبود آب بدن عبارتند از:

* ادرار کم حجم
* زبان و دهان خشک
* خشکی چشم‌ها

اگر عفونت سالمونلا، به خون شما راه پیدا کند، می‌تواند بر بافت‌های بدن اثر بگذارد. این بافت‌ها عبارتند از:

* بافت اطراف مغز و نخاع
* پوشش قلب یا دریچه‌های قلب
* استخوان‌ها یا مغزاستخوان
* پوشش رگ‌های خونی

این عفونت‌ها می‌توانند به بیماری‌هایی جدی تبدیل شوند.


چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

عفونت سالمونلا معمولا بعد از چندروز بهبود می‌یابد اما اگر بیش ازیک هفته به طول انجامید، بهتر است به دکتر مراجعه کنید. اگر یک کودک، یک فرد مسن یا فردی با سیستم ایمنی ضعیف به این مسمومیت مبتلا شده باشد، بعد از ادامه این علائم در چند روز باید به پزشک مراجعه کنید:

* مدفوع خونی
* کم آبی
* تب بالای ادامه دار


تشخیص و آزمایش‌ها

پزشک شما احتمالا یک آزمایش خون و همچنین یک نمونه مدفوع از شما خواهد گرفت تا علائم خون در مدفوع را شناسایی کند. گاهی اوقات ممکن است پزشک بخواهد آزمایشات بیشتری برای تشخیص انواع خاصی از باکتری انجام شود. این امر می‌تواند به پزشکان کمک کند تا منبع مسمومیت و بیماری را شناسایی کنند و از شیوع احتمالی بیماری در منطقه شما جلوگیری به عمل آید.


درمان مسمومیت سالمونلا


۱. درمان برای بزرگسالان 
 اگر به خاطر این مسمومیت اسهال دارید، مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید. اگر اسهالتان خیلی شدید باشد، ممکن است پزشک مایعاتی مانند Pedialyte تجویز کند تا آب از دست رفته بدنتان جبران گردد. همچنین اگر پزشک تایید کند که به مسمومیت سالمونلا مبتلا هستید، ممکن است آنتی بیوتیک برایتان تجویز کند. شما باید که دارو‌ها را همانطور که پزشک تجویز کرده کامل مصرف کنید.

۲. درمان برای کودکان
 اگر کودک شما سیستم ایمنی سالمی داشته باشد، پزشک ممکن است درمان خاصی درنظر نگیرد تا دوره بیماری تمام شود. با این حال اگر کودک تب زیادی داشته باشد، ممکن است پزشک استامینوفن تجویز کند. کودکان نیز ماند بزرگسالاتباید اب و مایعات زیادی مصرف کنند.

۳. موارد خاص
 نوزادان، سالمندان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشند. پزشکان بر اساس شرایط و ویژگی‌های بیمار در این خصوص تصمیم گیری می‌کنند. انواع مختلفی از باکتری‌های این بیماری، مقاوم شده اند و این یعنی برخی آنتی بیوتیک‌ها بر آن‌ها اثر ندارند.


پیشگیری از مسمومیت سالمونلا

اگرچه سالمونلا می‌تواند در غذا‌های مختلف پنهان شود، شما می‌توانید بسیاری از اقدامات را پیش بگیرید تا اطمینان حاصل کنید این باکتری وارد بدنتان نمی‌شود:

* تخم مرغ خام یا عسلی نخورید
* گوشت خام یا نیم پز نخورید
* قبل و بعد از پخت، مواد غذایی را در یخچال قرار دهید
* قبل و بعد از خوردن غذا، دست‌ها را به خوبی بشوئید
* قبل از تهیه غذا، سطوح آشپزخانه را تمیز کنید.
* غذا‌های پخته شده را با غذا‌های خام ترکیب نکنید و یا از ظروف یکسان برای آماده کردن غذا استفاده نکنید. مثلا از یک چاقو برای قارچ و مرغ استفاده نکنید
* هر نوع گوشتی را در دمای حداقلی نگهداری کنید
* پس از دست زدن به حیوانات و لوازمشان، دستان خود را به خوبی بشوئید
* میوه و سبزیجات خام را به خوبی بشوئید و تا حد ممکن آن‌ها را با پوست نخورید


منبع: سایت ستاره